Gyakran az "élet oszlopának" is nevezik, mivel testünk egészére kihat helyes, vagy helytelen működése. Gyakorlatilag az egész testet a gerinc tartja, erre vannak felfűzve végtagjaink, fejünk, de szinte az összes belső szervünk működése is összefüggésben áll vele.

A gerincoszlop, ami a törzs tengelyét képezi, 24 valódi csigolyából áll, melyek a hátizomba és egyéb, kisebb izomszövetek erős rendszerébe vannak beágyazva, az alábbi felosztásban:

  • 7 db nyakcsigolya
  • 12 db hátcsigolya
  • 5 db ágyékcsigolya

 

A keresztcsontot 5 db összecsontosodott keresztcsonti csigolya, míg a farokcsontot 3-6 db csökevényes farkcsigolya alkotja.

 

A gerincet alkotó csigolyák nagyságrendi és funkcióbeli eltérései a gerinc szakaszainak megfelelően más-más statikai igénybevételből adódnak. A nyaki csigolyáknak csak a fej súlyát kell elviselniük, az ágyéki csigolyákra már az egész felsőtest súlya nehezedik, ezért ennek megfelelően a csigolyák között ezek a legnagyobbak.

 

A gerincoszlopra jellemző, sagittalis síkba eső görbületek a test statikai viszonyainak megfelelően alakulnak. A gerinc kettős S-alakú görbülete abból áll, hogy vannak előre domborodó görbületek (lordosisok) és hátrafelé domborodó görbületek (kyphosisok). Ezért a test súlyvonala csak néhány csigolyán keresztül metszi a gerincoszlopot. A leginkább előre domborodó szakaszok a nyaki és az ágyéki, míg a hátra domború részek a háti és a keresztcsonti-farkcsonti szakaszon vannak. Emellett a gerincoszlop állása még egészséges csontozatú emberben sem teljesen felel meg a vertikális iránynak. Ez az ún. fiziológiás scoliosis.

 

A gerincoszlop hosszának 1/4-ét a csigolyaközti porckorongok, a discusok teszik ki. Ezek biztosítják a csigolyatestek rugalmas érintkezését, lökhárító szerepet töltenek be, ütközőként viselkednek, a test mozgása során. A porckorongok szintén a hátizomba ágyazódnak, ezért az izom egészségére fokozottan ügyelni kell. A legtöbb gerincbetegség a porckorongok elváltozásával van összefüggésben.  

A fentiekből látszik, hogy a gerincoszlop egészsége, állapota mindenképpen kihat teljes szervezetünkre. Erről a kapcsolatról bővebben olvashat a www.kyokei.hu oldalon, valamint itt, a blogban!

A bejegyzés trackback címe:

https://masszazsagy.blog.hu/api/trackback/id/tr19454711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása